Er is nog geen label of officiële richtlijn voor vin naturel of natuurwijn. Bij Blije Wijnen houden we de volgende richtlijnen aan:

Onze wijnen worden gemaakt van druiven die zijn gerijpt zonder chemische middelen op de wijngaard. Ze worden met de hand geplukt. De gisting gebeurt spontaan zonder dat er gisten worden toegevoegd. De wijnen zijn ongefilterd en niet geklaard. Liefst zonder toegevoegd sulfiet en als het al toegevoegd wordt dan een kleine hoeveelheid. Zo goed als elke wijn heeft een natuurlijk zwavel/sulfiet gehalte heeft. Is dit gehalte meer dan 10 mg/l moet het vermeld staan op de fles (contient des sulfites). Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen 20 mg/l of 200 mg/l. Op de meeste van onze wijnen is er sprake van geen toegevoegd sulfiet. Dit staat meestal ook op de fles vermeld. Los van sulfiet worden er geen andere toevoegingen in de vaten gedaan. Al onze wijnen zijn vegan.

Natuurwijnen kunnen troebel zijn en een onbekende geur en smaak hebben. Laat je verrassen! Er bestaan geen wijnen zo spannend als deze!

Omdat er geen of zeer weinig sulfiet wordt toegevoegd is het wel belangrijk de wijnen op een constante temperatuur te bewaren. Zo rond de 14 tot 18 graden is ideaal.

 

The New York Times, On the Verge by Jeff Gordinier:

‘Bring on the natural wines! They’re rowdy, unfiltered and extremely unpredictable. Be prepared to have your mind blown’